Bisericuţa parohiei misionare Stânca-Roznovanu din Protopopiatul Iaşi 1 a fost duminica trecută, preţ de câteva ceasuri, martora unui eveniment istoric pentru această comunitate: Sfânta Liturghie a fost oficiată în premieră de un mitropolit, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. La bucuria comunităţii din Stânca au fost prezenţi şi câţiva studenţi teologi de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care au venit însoţiţi de părintele Hrisostom Rădăşanu şi de d-l director Valentin Ţoc, dând răspunsurile la strană, împreună cu enoriaşii. La finalul slujbei arhiereşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iaşi 1, a vizitat parohiile Cotu Morii şi Sculeni.
IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat duminică, 15 februarie 2015, Sfânta Liturghie în parohia misionară Stânca-Roznovanu din Protopopiatul Iaşi 1, păstorită de părintele paroh Adrian Vasile Miron. Răspunsurile la strană au fost date atât de copiii din parohie, cât şi de membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, cu care Parohia Stânca are încheiat un parteneriat din anul 2013. Numeroşi credincioşi au fost prezenţi la slujbă, s-au rugat împreună cu preoţii slujitori şi au ascultat cuvântul de învăţătură al ierarhului. Părintele Mitropolit Teofan le-a vorbit despre modalităţile prin care omul poate dobândi milostivirea - criteriul judecăţii divine: „Criteriul judecăţii lui Dumnezeu va fi mila faţă de cei aflaţi în suferinţă - milostivire şi iubire. Această milostivire se arată, după cum spune un părinte al Bisericii, în cinci feluri. Prima formă prin care această virtute se arată este dacă ajuţi pe cel sărac cu ceva hrană, îmbrăcăminte, dacă vizitezi pe aproapele tău la spital şi la închisoare. A doua formă se manifestă dacă pe cel de lângă tine îl ierţi dacă ţi-a făcut vreun rău, dacă îl binecuvântezi pe cel ce te blesteamă, în general, dacă arăţi faţă de cel de lângă tine iubire. În cel de-al treilea rând, milostivirea se arată dacă îi propovăduieşti cuvântul adevărului aproapelui tău şi dacă îi înveţi pe cei din casa ta, pe cei de la locul de muncă şi pe prieteni cum să se poarte, cum să citească din Sfânta Scriptură, cum să meargă la biserică. A patra formă de milostivire este atunci când ai grijă de Hristos cel din tine, printr-o viaţă de rugăciune, de post, de milostenie, de curăţenie. Cea de-a cincea formă reprezintă grija şi milostenia faţă de propriul suflet, arătată prin rugăciune, prin răbdare şi mai ales prin smerenie“.
„Ce modalitate mai frumoasă de sărbătorire a acestui lucru putea fi decât prezenţa IPS Părinte Teofan?“
La finalul slujbei arhiereşti, părintele Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iaşi 1, a vorbit despre însemnătatea slujbei arhiereşti: „Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan ar fi putut foarte bine să slujească în această duminică la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, acolo unde se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar a ales să fie prezent în bisericuţa Parohiei Stânca-Roznovanu, care o are ca ocrotitoare tot pe Sfânta noastră Maică Parascheva. De aceea, această zi reprezintă un moment de bucurie atât pentru noi, preoţii, cât şi pentru enoriaşi“. De asemenea, părintele paroh Adrian Vasile Miron a făcut un scurt istoric al parohiei şi al lucărilor la noua biserică aflată în construcţie, mulţumind totodată soborului slujitor: „Iată, se împlinesc patru ani de când am fost hirotonit, chiar în această lună, şi ce modalitate mai frumoasă de sărbătorire a acestui lucru putea fi decât prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan alături de noi la Sfânta Liturghie? Îi mulţumesc şi părintelui consilier Hrisostom Rădăşanu pentru implicarea în proiectele desfăşurate în parohia noastră, alături de Colegiul «Sfântul Nicolae», cât şi părintelui protopop pentru sfaturile şi ajutorul acordat ori de câte ori l-am solicitat“.
Momentan, în Parohia Stânca-Roznovanu slujbele se oficiază în capela de cimitir cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. Pe data de 21 mai 2012 a fost sfinţit de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, locul noii biserici, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“. Zidăria noului locaş de cult e aproape finalizată, urmând ca în perioada următoare să se înceapă lucrul la acoperiş.
La finalul slujbei arhiereşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iaşi 1, a vizitat parohiile Cotu Morii şi Sculeni.
Aici, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a stat îndelung de vorbă cu preoţii parohi Rotaru Robert Cătălin şi Bobârcă Maricel, cât şi cu enoriaşi din aceste comunităţi.
(Tudorel Rusu)